Werkbezoek minister Mark Harbers Investeringsimpuls Verkeersveiligheid

Afbeelding: Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) op een blauwe fiets

Op 11 juli bracht minister Mark Harbers een bezoek aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente heeft samen met meer dan 200 andere gemeenten in Nederland in 2020 een rijksbijdrage uit de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid (eerste tranche) ontvangen. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft hiermee onder andere de bochten van een fietsstraat ruimer gemaakt, waardoor er beter uitzicht is en er minder kans is op kop-staartbotsingen tussen elkaar tegemoetkomende fietsers.

De minister roept gemeenten, provincies en waterschappen in deze video op om opnieuw een aanvraag te doen voor de tweede ronde van de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid. Een aanvraag kan worden ingediend tot en met 1 oktober 2022.

Ik ben hier in Leidschendam bij een kruispunt dat is aangepakt om de verkeersveiligheid te vergroten. Hier was het onoverzichtelijk en wat er gedaan is: De boel is overzichtelijker geworden, voor fietsers, voor de auto's die hier rijden; opstaande stoepranden zijn verdwenen, waardoor het veiliger is geworden. 

En dat is een voorbeeld van een van de vele honderden projecten die we de afgelopen jaren hebben gedaan met geld dat de Rijksoverheid beschikbaar heeft gesteld voor de verkeersveiligheid. We doen dat niet alleen, want ook provincies, ook waterschappen leggen vervolgens geld bij.

En de komende tijd is er weer ruimte voor een nieuwe ronde aanvragen. Deze maand zijn we gestart, er is weer 100 miljoen beschikbaar voor dit jaar en volgend jaar. Dus ik reken er ook op dat gemeenten, provincies en waterschappen nieuwe aanvragen doen voor allemaal van dit soort punten in het hele land.

Of het nu gaat om overzichtelijkheid, een opstaand stoeprandje, een rotonde die verbeterd moet worden, een oversteekplaats die veiliger moet worden, autoverkeer dat elkaar in de weg zit waardoor het voor fietsers en voetgangers minder veilig is. Het zijn allemaal voorbeelden die we kunnen aanpakken en waar we de verkeersveiligheid mee vergroten.

Want 80% van de verkeersongelukken gebeurt op dit onderliggend wegennet, dus gewoon de wegen in de woonplaatsen, in de provincies. Ieder ongeluk dat we daar kunnen voorkomen door dit soort kleine ingrepen is goed besteed geld!