Vraag en antwoord verantwoording
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de Single information Single audit (SiSa) verantwoording over de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid.
Vraag en antwoord
Door het invullen van de verantwoording controleren wij of de besteding van de Rijksbijdrage in lijn is met de beschikking en of voldaan is aan de voorwaarden. De verantwoording gaat middels de SiSa-systematiek (Single Information, Single Audit) en wordt eenmaal per kalenderjaar uitgevraagd aan uw organisatie. Meer informatie over de SiSa systematiek is hier te vinden.
Het verzoek voor het invullen van het SiSa-formulier ontvangt de contactpersoon van uw organisatie digitaal via het CBS, namens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na ontvangst wordt uw verantwoording over de Regeling stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2020-2021 (E20) en Regeling stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2022-2023 (E84) met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gedeeld.
Voor de eerste (E20) en tweede tranche (E84) dient u een verantwoording af te leggen over de bestede middelen, de bijdrage van uw organisatie (eigen bijdrage) aan die kosten (de cofinanciering) en de voortgang per maatregelnummer. Per maatregel geeft u aan of deze volledig is uitgevoerd en welk aantal stuks of meters in totaal is gerealiseerd.
Het is van belang dat u de verantwoording compleet en juist invult. Let er daarbij op dat de maatregelen waarover u verantwoording aflegt, overeenkomen met de ontvangen beschikking.
Uw ‘Totale besteding’ bestaat uit de som van de eigen bijdrage + een eventuele bijdrage van andere partijen
+ de rijksbijdrage. Uw ‘Cofinanciering’ bestaat uit de totale besteding minus de bestede rijksbijdrage.
Het is belangrijk dat u de verantwoording zo compleet en juist mogelijk invult. Let er daarbij op dat de maatregelen waarover de verantwoording aflegt overeenkomen met de ontvangen beschikking en u 'totale besteding' en 'cofinanciering' op de juiste manier interpreteert. De 'Totale besteding' bestaat uit de som van de eigen bijdrage + de bijdrage van de provincie + de rijksbijdrage. De 'Cofinanciering' berekent u door de 'Totale besteding' te verminderen met de bestede rijksbijdrage. Raadpleeg hier de tips and tricks voor het invullen van de SiSa-verantwoording.
Wat betekenen de begrippen 'Totale besteding' en 'Cofinanciering'?
De 'Totale besteding' bestaat uit de som van de eigen bijdrage + de bijdrage van de provincie + de Rijksbijdrage. De 'Cofinanciering' berekent u door de 'Totale besteding' te verminderen met de bestede Rijksbijdrage. Raadpleeg hier de tips and tricks voor het invullen van de SiSa-verantwoording.
De invulwijzer en tips en tricks van de regeling staat op deze pagina.
- Besteding: de totale besteding (rijksbijdrage en cofinanciering) aan de beschikte maatregelen in verantwoordingsjaar
- Cumulatieve besteding: de totale besteding (rijksbijdrage en cofinanciering) aan de beschikte maatregelen vanaf het eerste verantwoordingsjaar.
- Cumulatieve cofinanciering: De som van de uitgegeven cofinanciering vanaf het eerste verantwoordingsjaar. De cofinanciering bestaat uit de eigen bijdrage en de eventuele bijdrage van de provincie.
- Zijn alle maatregelen afgerond waarvoor de rijksbijdrage is ontvangen? Vul dan ‘Ja’ in, zo niet, vul dan ‘Nee’ in.
- Selecteer uit het keuzemenu de maatregelen welke aan uw organisatie zijn beschikt.
- Geef per geselecteerde maatregel aan of deze wel of niet volledig is uitgevoerd.
- Vul het aantal opgeleverde stuks of meters van de maatregel in.
- Open veld voor aanvullende toelichting. Dit is niet verplicht
Nee, waterschappen maken geen gebruik van de SiSa-systematiek, maar verantwoorden na afronding van de beschikking middels een financieel verslag.
Om de subsidie vast te kunnen stellen, dient het waterschap een verslag van de uitgevoerde maatregelen en een financieel verslag in. Aan de hand van dit verslag en financieel verslag toont u aan dat de activiteiten waarvoor subsidie is verleend, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen die aan de subsidie verbonden zijn. Ook legt u daarmee rekening en verantwoording af omtrent de aan de activiteiten verbonden kosten en opbrengsten.
Hoe ziet verslag eruit? Het verslag bevat een overzicht van de uitgevoerde maatregelen waarvoor subsidie is verleend en van de daarmee bereikte resultaten. Het verslag bevat, voor zover van toepassing, een analyse van verschillen tussen de voorgenomen activiteiten en beoogde resultaten, vermeld in uw aanvraag van 2020 en/of 2022, en de feitelijke realisatie. Hoe ziet het financieel verslag eruit? Aan de hand van het financieel verslag geeft u een inzicht in de besteding van de rijksbijdrage dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd over de kosten. Het financieel verslag sluit aan op de begroting waarvoor subsidie is verleend en gaat vergezeld van een goedkeurende controleverklaring. Beide zijn opgesteld door een accountant, overeenkomstig het bijgaande controleprotocol van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het verslag en financieel verslag zendt u binnen 13 weken na de datum waarop de activiteiten uiterlijk moeten zijn verricht aan: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. FIB-UDAC-F&I/team Subsidies Postbus 20906 2500 EX Den Haag, of per e-mail aan: postbusIBIsubsidies@minienw.nl.
Dit betekent dat beide verslagen uiterlijk op 31 januari 2027 moeten zijn ingediend.
Stuur een mail naar info@investeringsimpulsspv.nl. Vanuit daar helpen wij u graag om de juiste verantwoordingsinformatie aan te leveren of de SiSa-systematiek verder te verduidelijken. Kijk ook eens op deze pagina met tips en tricks en deze pagina met de laatste informatie over de regeling.