Nieuwsbrief juli 2024

Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de regeling ten behoeve van de derde tranche van de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid (Tijdelijke regeling stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2025-2030). Dit is de tweede nieuwsbrief in een reeks om u te informeren over de derde tranche van de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid. In deze nieuwsbrief leest u meer over onze communicatie, de planning van het openstellen van de derde tranche en de bijgewerkte menukaart.

Afbeelding: decoratieve thumbnail nieuwsbrieven

Communicatievormen

Het team Investeringsimpuls Verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft, naast het vormgeven van de derde tranche, de afgelopen periode gewerkt aan het verbeteren van de communicatie naar aanleiding van de evaluatie van de tweede tranche. Zo krijgt onze website een nieuwe look, waardoor het makkelijker wordt om alle informatie over de investeringsimpuls terug te vinden. Op de website kunt u ook praktijkverhalen vinden van medeoverheden die met middelen uit de investeringsimpuls een bijdrage hebben geleverd aan een verkeersveiliger Nederland. Ook de eerder verzonden nieuwsbrieven kunt u op de website terugvinden. Naar verwachting wordt de nieuwe website gelijktijdig gepubliceerd met de regeling voor de derde tranche.


De praktijkverhalen geven u voorbeelden van wat er wordt gedaan met de Rijksbijdragen uit de Investeringsimpuls en dienen ter inspiratie voor uw aanvraag bij de derde tranche. Daarnaast krijgt u inzicht in hoe andere gemeenten hun aanvraag voor de afgelopen tranches hebben ervaren en welke lessen zij hebben geleerd in de praktijk. Hiermee willen we alle gemeenten stimuleren om een aanvraag te doen. Benieuwd naar het laatst gepubliceerde verhaal? Klik dan hier.

Ook zijn er bij vrijwel alle provincies inmiddels bijeenkomsten geweest waarbij medeoverheden een presentatie hebben gekregen over de ambities van IenW met de derde tranche. Extra aandacht was er daarbij voor het betrekken van de gemeenten die nog geen aanvraag hebben gedaan voor de Investeringsimpuls. De voorgenomen wijzigingen lijken veel gemeenten te overtuigen om bij de derde tranche wel een aanvraag te doen. Met deze bijeenkomsten proberen we een beter beeld te krijgen van de lokale beleidspraktijk en onze interactie met de medeoverheden te verbeteren. Ons doel is dat alle medeoverheden tijdens de derde tranche een aanvraag doen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Vervolgplanning derde tranche

We ontvangen veel vragen over de planning rondom de derde tranche. Dat is begrijpelijk. Hoewel het in dit stadium niet mogelijk is om precieze data te geven over het opengaan voor de derde tranche (in verband met de wisseling van de wacht op het ministerie) kunnen we wel een concept-planning met jullie delen. Op dit moment is de regeling voor de derde tranche nog in ontwikkeling. We streven ernaar om de regeling begin 2025 inwerking te laten treden. Belangrijk om te benadrukken is dat het gaat om een concept-planning. Wij zien in dat medeoverheden belang hebben bij een goede voorbereiding voordat de regeling wordt opengesteld. Daarom zult u tijdig worden geïnformeerd over het vervolg en streven wij ernaar zo snel als de menukaart en aanverwante stukken zijn vastgesteld deze te publiceren op onze website.

Concept-planning derde tranche
Moment Actie ministerie IenW Actie voor medeoverheden
Q4 2024 Publicatie regeling Voorbereidingen starten
Begin 2025 Inwerkingtreding regeling derde tranche Aanvragen doen
Q1 2025 Beoordelen aanvragen door IenW Klaarstaan voor vragen
Q2 2025 Beschikkingen Starten met uitvoering

Bijgewerkte menukaart

In de nieuwsbrief van maart 2024 informeerden wij u over de ontwikkeling van een nieuwe menukaart. De menukaart bevat de maatregelen waarvoor het mogelijk is om een Rijksbijdrage aan te vragen. In de afgelopen periode is de menukaart afgestemd met de SPV-partners.1 Op de vernieuwde menukaart zijn enkele nieuwe effectieve maatregelen toegevoegd, zoals het wegtype gebiedsontsluitingsweg 30 km/u (GOW‐30), de aanleg van een schoolzone in klinkerbestrating en de aanleg van een vrijliggend voetpad.

We begrijpen dat de menukaart soms lastig te begrijpen is als u geen verkeerskundige bent. Het Rijk zal daarom ook de menukaart in beeld publiceren. Met deze versie kunt u laagdrempelig in gesprek met collega's, inwoners, bestuurders of raadsleden over de verkeersveiligheidsmaatregelen waar het Rijk geld voor geeft aan uw gemeente. U kunt de vernieuwde menukaart en de menukaart in beeld binnenkort vinden op de website.

Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de Vervoerregio Amsterdam (VRA)